Чорнобиль: новий фактор еволюції (Нез'ясовані популяційно-генетичні наслідки) - Глазко, Т.Т.; Глазко, В.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Розглядаються питання складності дослідження попу
ляційно генетичних наслідків Чорнобильської ката
строфи, пов’язані з недостатньо вивченими механізма
ми виникнення мутацій, а також зміни внеску їхніх
носіїв у наступні покоління. Автори підкреслюють, що
досі не вдається отримати однозначних даних про гене
тичні ефекти малих доз іонізуючого опромінювання,
які б не залежали від методу аналізу та специфіки мін
ливості окремих локусів ДНК. The questions of investigation complexity of Chornobyl
accident population genetic consequences connected with
poorly investigated mechanisms of mutation origin are
reviewed as well as changes of their carrier contribution
in the next generation. The authors underline that still
there is no success in getting standardized data on genetic
effects of small doses of ionizing radiation that wouldn’t
depend on analysis method and specific character of se
parate DNA locus variability.