Етнічність в епоху глобалізації - Рафальський, О. (Народна творчість та етнологія, 2018)
Фактор етнічності має унікальне історично-цивілізаційне значення для кожного суспільства з багатьох причин. По-перше, етнічність віддзеркалює єдність природного і культурного чинників суспільної життєдіяльності; по-друге, вона слугує основою для розвитку більш розвинених форм суспільної ідентичності; по-третє, етнічність постає надійним захисним механізмом у разі суспільно-політичних деструкцій та інших кризових явищ. Однак глобалізація є настільки потужним комплексним фактором функціонування суспільного життя, що регенеративні можливості етнічної сфери опиняються під загрозою. The ethnic origin cause has a unique historical and civilizational significance for every society for many reasons. At first, ethnic identity reflects the unity of both natural and cultural factors of social life. Secondly, it serves as the basis for the development of more advanced forms of social identity. Thirdly, ethnic identity is a reliable protective mechanism in the event of social and political challenges and other crisis phenomena. However, globalization is such a powerful complex factor influencing the functioning of public life that the regenerative capabilities of the ethnic sphere are endangered.