Подієвий туризм у Закарпатті : інвентаризація фестивалів - Щука, Г.; Ковальська, Л. (Краєзнавство, 2023)
Туризм визначено пріоритетним напрямком розвитку для Закарпаття. З усіх видів туризму найбільш популярними у регіоні є лікувально-оздоровчий, культурно-пізнавальний, подієвий. Пандемія та посилення російської агресії проти України призупинили туристичні потоки в регіоні, але дали можливість провести перезавантаження цієї сфери. Щоб отримати ті переваги, які надає подієвий туризм, необхідно правильно сформувати event-портфоліо, що вимагає проведення критичного перегляду існуючих подій. Предметом дослідження було обрано заходи, які проходили в Закарпатській області протягом 2019 року і позиціонувалися як фестивалі. Мета роботи - зробити облік закарпатських фестивалів, систематизувати їх і охарактеризувати відповідно до тематики, термінів та місця проведення, рівня організації, складу учасників, тривалості існування; простежити як змінювалися географія та календар їх проведення. Дослідження базувалося на системному підході із застосування методів аналізу та синтезу, систематизації, порівняння, узагальнення, контент-аналізу, факторного аналізу. Джерельна база - газети «Карпатський об’єктив», « Урядовий кур’єр», часопис «Культурологічні джерела» та інтернет-джерела: сайти ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка, ТІЦ Закарпаття, Закарпатської ОДА, віт-чизняних туроператорів; соціальна мережа Фейсбук («Закарпатські фестивалі», «Фестивалі Закарпаття», «Турінформ Закарпаття») та ін. Встановлено, що в 2019 р. 143 події позиціонувалися як фестивалі. Майже половина з них мала етнографічний характер, проходила у формі ярмарків та передбачала проведення конкурсу між учасниками, дегустацію і виступ фольклорних колективів. Четверта частина івентів проходила з участю представників інших країн, майже половина обмежувалися межами населеного пункту. Визначено, як розподілялися фестивалі по районам та містам області в останні роки, в які пори року їх було більше і яку тривалість вони мали. Отримана інформація дозволяє частково заповнити відсутність статистичних даних по розвитку івент-туризму в Закарпатській області, може бути корисна для визначення перспектив розвитку даної сфери в регіоні. Tourism has been identified as a priority area of the development for Zakarpattya. Of all types of tourism, the most popular in the region are medical and recreational, cultural and educational and event tourism as well. The pandemic and the intensification of Russian aggression against Ukraine stopped tourist flows in the region, but provided an opportunity to restart this sphere. To get the benefits that event  tourism provides, it is necessary to form an event portfolio, which requires a critical review of existing events, correctly. Events that took place in Transcarpathian region during 2019 and were positioned as festivals were chosen as the subject of the study. The purpose of the work is to record Transcarpathian festivals, systematize them and characterize them according to the theme, dates and venue, level of organization, composition of participants, duration; to trace how their geography and the calendar have changed. The research was based on a systematic approach using the methods of analysis and synthesis, systematization, comparison, generalization, content analysis andfactor analysis. The source base is the newspapers «Carpathian Lens», «Government Courier», the magazine «Cultural Sources» and the Internet sources: the websites of ZOUNB named after F. Potushnyak, Transcarpathian Trade Center, Transcarpathian Regional State Administration, local tour operators; social network Facebook («Transcarpathian Festivals», «Festivals of Zakarpattya «, «Tourinform Zakarpattya «), etc. It was established that in 2019, 143 events were positioned as festivals. Almost half of them had an ethnographic nature, took place in the form of fairs and included a competition between participants, tasting and performance by folklore groups. The fourth part of the events took place with the participation of representatives of other countries, almost half were limited within a certain settlement. The article determines how the festivals have been distributed among the regions and cities of the region in recent years, in which seasons there have been more of them and how long they have lasted. The obtained information allows to partially fill the lack of statistical data on the development of event tourism in Transcarpathian region, and may be useful for determining the prospects for the development of this area in the region.