Михайло Іванович Жам (1931–2002): краєзнавець, музейник, громадський діяч - Жам, О. (Краєзнавство, 2023)
У статті висвітлений життєвий та творчий шлях відомого на Переяславщині краєзнавця, музейного і громадського діяча Михайла Івановича Жама. Публікація приурочена до відзначення (посмертно) М.І. Жама премією імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України 2023 року за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи. Акцентується увага на доробку краєзнавця в галузі створення першого вітчизняного скансену – Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, Музею хліба, Музею народного сухопутного транспорту, Музею «Поштова станція» в 1961–2002 рр. Особливу увагу звернено на його громадську роботу, зокрема діяльність в УТОПІК. Також аналізуються основні публікації М.І. Жама, присвячені історії та культурі, ремеслам і промислам Переяславського краю. The article highlights the life and creative path of Mykhailo Ivanovich Zham, a well-known local historian, museum and public figure in Pereyaslav oblast. The publication is timed to celebrate (posthumously) M.I. Zham with the Mykhailo Sikorsky Hero of Ukraine award of the National Union of Local Historians of Ukraine in 2023 for his significant contribution to the study and preservation of the cultural heritage of Ukraine and the development of the museum business. Attention is focused on the completion of the local historian in the field of the creation of the first domestic open-air museum – the Museum of Folk Architecture and Life of the Central Dnieper Region, the Museum of Bread, the Museum of Folk Land Transport, the Museum «Post Station» in 1961–2002. Special attention is paid to his public work, in particular his activities in UTOPIK. The main publications of M.I. Zhamav, dedicated to the history and culture, crafts and industries of the Pereyaslav region, are also analyzed.