Троянда і три гвоздики (кримськотатарська любовна лірика) - Руда, Т. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Саме ця тематична група пісень розглядається у двох монографіях Ольги Гуменюк — «Меджбур олдым мен бир гуле — Взяла у бран мене троянда. Поетичний світ фольклорного пісенного жанру — макаму : наукове дослідження. — Сімф. : Світ, 2008. — 152 с.» та «Учь къаранфиль — Три гвоздики. Журливі мотиви в кримськотатарській народній пісні кохання : монографічне дослідження. — Сімф. : КРП «Видавництво "Кримнавчпеддержвидав"», 2011. — 120 с. — Українською та кримськотатарською мовами». У другій монографії дослідниця зосереджується на так званих «легких ліричних піснях», мотиви яких більш розмаїті, однак і тут переважають тужливі.