Погляд на Європу через їжу (роздуми про книгу Массімо Монтанарі «Голод і достаток. Історія харчування в Європі») - Артюх, Л. (Народна творчість та етнологія, 2013)
М. Монтанарі розглянув історію Європи як історію продовольчої революції, яка відбувалася повільно, протягом тисячі років і по-різному в різних частинах Європи. Спільним для всіх регіонів було, по-перше, послаблення зв'язків між продуктом і територією, унаслідок чого зменшилася небезпека голоду. Це — і розвиток комунікацій, і винайдення нових технологій обробки та зберігання продуктів і страв, і вдосконалення мережі розподілу товарів у глобальному контексті. По-друге, виникнення одноманітної продовольчої системи призвело до розширення зв'язків і контактів, обумовлених значною мобільністю населення, а також до ослаблення зв'язку режиму харчування із сезонами року, а разом з тим і певними календарними традиціями (святами, обрядами, заборонами, обмеженнями). По-третє, — урбанізація європейської системи харчування. М. Монтанарі констатував лише факти, не оцінюючи, позитивні чи негативні наслідки матиме така революція. Добре чи погано мати добробут такою ціною — покаже час.