Невідомі етнографічні матеріали про українців Курщини (з архівної спадщини Григорія Залюбовського) - Іваннікова, Л. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Стаття присвячена українцям Курської губернії. Автор подає коротку історіографію цієї практично недослідженої проблеми і пропонує увазі читача досі невідомий у науковому обігу етнографічний опис українських сіл Старооскольського повіту, зроблений на початку 60-х років XIX ст. В опису йдеться про традиційні ремесла, одежу, мову їх мешканців, соціально-економічні проблеми, міжетнічні взаємини. The article is devoted to the Ukrainians of the Kursk Governorate. The author gives a brief historiography of this largely unexplored topic and offers the reader an ethnographic description of the Starooskalskyi county's Ukrainian villages, still unknown to science and provided in the early 1860s. The description covers the traditional occupations, clothing, and language of the county's residents, the socio-economic problems and interethnic relations. Статья посвящена украинцам Курской губернии. Автор подал краткую историографию этой почти неисследованной проблемы и предложил вниманию читателя неизвестное в научном обиходе этнографическое описание украинских сёл Старооскальского уезда, сделанное в начале 60-х годов XIX в. В описании речь идёт о традиционных занятиях, одежде, языке их жителей, социально-экономических проблемах, межэтнических отношениях.