Домінантні мотиви в народному ткацтві Житомирського Полісся - Мойсюк, О. (Народна творчість та етнологія, 2013)
У статті розглянуто домінантні орнаментальні мотиви Житомирського Полісся та їх народні термінологічні назви, а також охарактеризовано їх композиційні конфігурації в окремих інтер'єрних виробах та одязі. У контексті народного ткацтва проаналізовано складний етап трансформації слов'янського світогляду, що спонукав до процесу збереження та модифікації народними ткачами язичницької знакової системи шляхом ототожнення її з християнською символікою. In the article, the Zhytomyr Polissia dominant ornamental motifs and their folk terminological names are examined, as well as described are their composition conformations in some house interior articles and clothes. In a folk weaving context, the author analyzed a difficult period of the Slavic world outlook transformation, which has impelled the folk weavers to preserve and modify the ancient heathen sign system by means of its identification with the Christian symbolism. Рассмотрены доминирующие орнаментальные мотивы Житомирского Полесья и их народные терминологические названия, а также охарактеризованы их композиционные конфигурации в отдельных интерьерных изделиях и одежде. В контексте народного ткачества проанализирован сложный этап трансформации славянского мировоззрения, в процессе которого происходили сохранение и модификации народными ткачами древнеязыческой знаковой системы путём отождествления её с христианской символикой.