Замітки про традиційне фольклорне виконавство - Іваницький, А. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Виконання старовинних народних мелодій відрізняється вільним ставленням до інтонування ІІІ щабля від тоніки. Цю терцію часто співають як широко, так і вузько. Соліст може використовувати малу терцію, однак у момент вступу хору терція може переходити у велику. Rendering of the age-old folk melodies is notable for a free attitude to modulation of the third scale degree in relation to the tonic. This third is often sung both broadly and narrowly. A soloist can use the minor third, but at the moment a choir enters, it can pass into a major one. Исполнение старинных народных мелодий отличается свободным интонированием III ступени от тоники. Эту терцию часто поют и широко, и узко. Солист может использовать малую терцию, но в момент вступления хора терция может переходить в большую. Так называемая нейтральная терция в народном традиционном пении не используется. Очевидно, это понятие лишь теоретическое.