Квест-екскурсія як інноваційна форма туристичного продукту - Гуменюк, Г.; Польова, Л. (Краєзнавство, 2024)
У статті розглянуто інноваційні форми екскурсійної діяльності, наведено класифікацію інноваційних технологій, надано їх коротку характеристику. Досліджено квест-екскурсію як інноваційну форму екскурсійної діяльності на туристичному ринку. Розкрито основні відмінності традиційних екскурсій та квест-екскурсій, а також охарактеризовано основні принципи створення таких екскурсій. У ході дослідження розкрито сутність квест-екскурсії та наведено її характеристики на основі двох складових: квесту та екскурсії. Проведено аналіз існуючих форм квест-екскурсій, показано їх характеристику. Авторами запропоновано класифікацію квест-екскурсій за змістом та аналіз потенційних споживачів з тематики квест-екскурсій. На основі ряду досліджень вчених показані функції квест-екскурсії. Визначено роль квест-екскурсій для розширення асортименту туристичних послуг та для розвитку внутрішнього туризму. Розглянуто пропозиції квест-екскурсій від туристичних операторів України. Проведено аналіз існуючих форм квест-екскурсій, показано їх характеристику. Розглянуто досвід проведення квест-екскурсій в міжнародному туризмі та Україні. В результаті аналізу ринку щодо квест-екскурсій, показано їх економічну ефективність, порівнюючи зі стандартними екскурсіями. Мета цієї статті полягає в узагальненні та поданні найбільш затребуваних інновацій в екскурсійній діяльності. The article considers innovative forms of excursion activity, provides a classification of innovative technologies, gives their brief description. Particular attention is paid to the quest as an innovative form of excursion activity, the quest tour as an innovative form of excursion activity in the tourism market is studied. The main differences between traditional excursions and quest excursions are revealed, and the basic principles of creating such excursions are characterized. In the course of the study, the essence of a quest tour is revealed and its characteristics are given on the basis of two components: a quest and a tour. The existing forms of quest tours are analyzed, their characteristics are shown. The authors propose a classification of quest tours by content and an analysis of potential consumers on the subject of quest tours. On the basis of a number of studies by scientists, the functions of a quest tour are shown. The role of quest tours for expanding the range of tourist services and for the development of domestic tourism is determined. The offers of quest tours from tourist operators of Ukraine are considered. The existing forms of quest tours are analyzed, their characteristics are shown. The experience of conducting quest tours in international tourism and Ukraine is considered. As a result of the market analysis of quest tours, their economic efficiency is shown in comparison with standard excursions. The purpose of this article is to summarize and present the most popular innovations in excursion activities.