Князь Федір Корятович: сторінки біографії - Кравчук, О. (Краєзнавство, 2024)
У статті розглядаються сторінки біографії князя Федора Корятовича – представника династії Гедиміновичів. Методологічною основою дослідження стали принципи історичного пізнання (об’єктивність, історизм, системність), загальнонаукові (логічний та історичний), спеціальні історичні методи (історично-біографічний, наративний, проблемно-хронологічний). Висвітлено головні напрямки діяльності князя у Великому князівстві Литовському та Угорському королівстві. Зауважено подільські сторінки біографії князя, зокрема, синьоводську кампанію 1362 р., початок розбудови Подільського князівства. Показано деякі аспекти правління князя на Поділлі, що супроводжувалось становленням феодальних відносин у регіоні, обставини усунення Федора Корятовича від князювання та спроба його повернення на Поділля у 1402 р. У висвітленні діяльності князя Федора Корятовича в Угорському королівстві наголошується на його участі у воєнно-політичних кампаніях короля Сигізмунда І та внесок у розвиток українських земель у складі цієї держави, зокрема, теренів сучасного Закарпаття. The article considers the pages of the biography of Prince Fedir Koryatovych, a representative of the Gedyminovych dynasty.The methodological basis of the study was the principles of historical knowledge (objectivity, historicism, systematic), general scientific (logical and historical), special historical methods (historical-biographical, narrative, problem-chronological). The main areas of activity of the prince in the Grand Duchy of Lithuania and the Kingdom of Hungary are highlighted. The Podil pages of the prince’s biography are noted, in particular, the Sinivoda campaign of 1362, the beginning of the development of the Podil principality. Some aspects of the prince’s rule in Podillya are shown, which was accompanied by the establishment of feudal relations in the region, the circumstances of Fedir Koryatovych’s removal from the princedom and his attempt to return to Podillya in 1402. The coverage of Prince Fedir Koryatovych’s activities in the Hungarian Kingdom emphasizes his participation in military and political campaigns King Sigismund I and the contribution to the development of Ukrainian lands within this state, in particular, the terrain of modern Transcarpathia.