Славетний з духовного стану (до 190-річчя від дня народження поета Степана Васильовича Руданського) - Прокопчук, В.; Пентюк, Б. (Краєзнавство, 2024)
Мета дослідження – на матеріалах архівних документів дослідити родовід відомого поета Степана Руданського з подільського села Хомутинці, визначити його духовні вподобання в житті і творчості. Методологія дослідження ґрунтується на принципах науковості, об’єктивності та історизму з використанням загальноісторичних методів для розкриття індивідуальних особливостей життя священнослужителів роду Руданських, формування християнських уподобань першого поета Поділля Х1Х ст. Наукова новизна визначається комплексним використанням джерел (клірових відомостей, актів візитацій, записів в актових книгах) та вставленням родоводу Степана Руданського. Висновки. На підставі вивчення різних груп джерел досліджено родовід поета Степана Руданського, встановлено нові факти кам’янецького, петербурзького і ялтинського періодів його життя і діяльності. По-новому розглянуто причини вибору ним фахового медичного закладу, небезпроблемні стосунки сина і батька Руданських, в яких радянська літературна критика шукала виключно безбожність поета, спростовано вказані факти атеїзму поета на конкретних прикладах його життя і творчості. Пам’ять про життя і творчість поета і лікаря Степана Руданського посилюється і поглиблюється дослідницькою працею, оновленими музейними експозиціями, проведенням науково-краєзнавчих заходів, щорічних свят його імені, вивченням у школі творчості поета, виставками та різними науково – просвітницькими заходами в бібліотеках і клубах, особливо напередодні 190-річчя від дня його народження. The purpose of the research is to investigate the genealogy of the famous poet-doctor Stepan Rudanskyi from the Podil village of Khomutyntsi, to determine his spiritual preferences in life and creativity, based on the materials of archival documents. The methodology of research is based on the principles of historicism, using both general historical methods (historical-genetic, historical-typological), as well as the disclosure of individual features of the life of clergymen of the Rudansky family, the formation of Christian preferences of one of the first poets of Podillia in the 11th century. The scientific novelty is determined by the comprehensive use of sources (cleric information of the clergy, acts of visitations, notes of Act books) and the identification of individual characteristics of the influence of the clergy on the formation of Christian values. Conclusions. Based on the study of various groups of sources, the genealogy of the poet Stepan Rudansky was investigated, new facts of the Kamianets, St. Petersburg, and Yalta periods of his life and activities were established. Approaches to the choice of the poet’s professional medical education are considered in a new way; the not-problematic relationship between Rudansky’s son and father, in which Soviet literary criticism looked exclusively for facts that would emphasize the poet’s revolutionary nature and impiety, refuted the indicated facts of the poet’s anti-religiousness using specific examples of his life and work. The memory of the life and work of the poet and doctor Stepan Rudanskyi is revived in the present: in museum and research works, the celebration of his name, studies at school, exhibitions of works in libraries and cultural institutions. A number of scientific and local history events are being prepared for the 190th anniversary of the poet’s birth.