Микулинецький монастир на Поділлі в історичних джерелах ХІХ – поч. ХХ ст. - Зелінський, Р. (Краєзнавство, 2024)
У статті висвітлено хронологію подій, пов’язаних із діяльністю Микулинецького (Рожан- ського) монастиря, який існував у межах сіл Микулинці та Ріжок Літинського повіту Подільської губернії (нині – Вінницького району Вінницької області). Дослідження ґрунтується переважно на публікаціях з історичних джерел ХІХ – поч. ХХ ст. («Подольские епархиальные ведомости» та «Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета» та ін.). Висвітлено вплив суспільно-політичних процесів російського самодержавства на діяльність церкви та релігійних установ. Акцентовано увагу на належності Російської православної церкви до державного управлінського апарату російського царизму. Великодержавна ідеологічна тріада «Православ’я. Самодержавство. Народність» стала інструментом боротьби з релігійним інакомисленням, у тому числі з уніатством на теренах, приєднаних до Російської імперії у XVIII ст., що підтверджується на прикладі історії Микулинецького (Рожанського) монастиря. Попри ідеологічну зашореність діяльності церковних установ, християнські інституції (церкви, монастирі) для щирих християн були джерелом задоволення духовних потреб. The article highlights the chronology of events related to the activities of the ykulynetskyi (Rozhanskyi) monastery, which existed within the Mykulyntsy and Rizhok villages of the Litynskyi district of the Podilsk province (now - Vinnytsia district of the Vinnytsia region). The research is based mainly on publications from historical sources of the 19th - early 20th century («Podolskiye eparchialnye vedomosti» and «Works of the Podolskiy eparchial historical and statistical committee», etc.). The influence of socio-political processes of the Russian autocracy on the activities of the church and religious institutions is highlighted. Attention is focused on the affiliation of the Russian Orthodox Church to the state administrative apparatus of Russian power. Great-power ideological triad «Orthodoxy. Autocracy. Nationality» became a tool to fight against religious dissent, including Uniatism in the territories annexed to the Russian Empire in the 18th century, which is confirmed by the example of the history of the Mykulyntsi (Rizhok) monastery. Despite the ideological bias of the activities of church institutions. Christian institutions (churches, monasteries) were a source of satisfaction of spiritual needs for sincere Christians.