Вплив цифрової трансформації на людський розвиток та досягнення Цілей сталого розвитку - Дідківська, О.Г.; Новак, І.М.; Хмелевська, О.М. (Вісник економічної науки України, 2024)
Мета: аналіз взаємозв’язку людського розвитку та цифрової готовності як ключового чинника цифрової трансформації країн, визначення напрямів використання потенціалу цифрової трансформації для прискорення реалізації Цілей сталого розвитку. Методи дослідження: теоретичного узагальнення, абстрактно-логічний та формалізації (систематизація теоретичних положень щодо методологічних засад дослідження), регресійного аналізу (визначення взаємозв’язку людського розвитку та цифрової готовності); абстрактно-логічний та графічний (наочного представлення результатів). Емпіричну частину дослідження виконано на прикладі даних 121 країни світу за 2020 р. З використанням однофакторної моделі регресії доведено наявність прямого тісного зв’язку індексів людського розвитку та цифрової готовності країн, а також ключову роль цифрової готовності у варіації Індексу людського розвитку. Purpose: analysis of the relationship between human development and digital readiness as a key factor in the digital transformation of countries, determination of directions for using the potential of digital transformation to accelerate the implementation of the Sustainable Development Goals. The research used the following methods: theoretical generalization, abstract-logical and formalization (systematization of theoretical provisions regarding the methodological foundations of research), regression analysis (determining the relationship between human development and digital readiness); abstract-logical and graphic (visual presentation of results). The empirical part of the study was performed on the example of data from 121 countries of the world for 2020. With the use of a one-factor regression model, it is proved that there is a direct close connection between human development indices and digital readiness of countries, as well as the key role of digital readiness in the variation of the Human Development Index.