Регулювання інноваційного розвитку аграрного сектору економіки України - Дяченко, Н.П. (Вісник економічної науки України, 2024)
Досліджено основні механізми регулювання децентралізаційних процесів в Україні, серед яких: електронне урядування та цифровізація, грантове фінансування та проєктний менеджмент, міжмуніципальне співробітництво та кластерний розвиток, розвиток інституцій громадянського суспільства, навчання та підвищення кваліфікації суб’єктів господарювання, зокрема й з навичок упровадження цифрових технологій у практику господарювання, моніторинг та оцінка ефективності децентралізації шляхом використання інструментів digital-маркетингу. Наголошено, що децентралізаційні процеси мають значний потенціал забезпечення ефективності регулювання інноваційним розвитком аграрного сектору економіки України. Проте, для досягнення успіху необхідно забезпечити ефективне місцеве управління, активну участь громади та сприятливі умови для розвитку сільськогосподарського бізнесу. The main mechanisms for regulating decentralization processes in Ukraine are studied, including: e-government and digitalization, grant financing and project management, intermunicipal cooperation and cluster development, development of civil society institutions, training and advanced training of business entities, including in the skills of implementing digital technologies in business practice, monitoring and assessing the effectiveness of decentralization through the use of digital marketing tools. It is emphasized that decentralization processes have significant potential for ensuring the effectiveness of regulating the innovative development of the agrarian sector of the economy of Ukraine. However, to achieve success, it is necessary to ensure effective local governance, active community participation and favorable conditions for the development of agricultural business.