Віртуалізація в туризмі: практика використання - Simavicius, Arturas; Крапівіна, Г.О.; Марченко, І.Ф.; Апілат, О.В. (Вісник економічної науки України, 2024)
У статті досліджується трансформаційний вплив віртуалізації в туризмі, зокрема її роль у популяризації культурного туризму. Розглядаються переваги та недоліки віртуалізації в туризмі у сучасному світі. Показано, що віртуалізація допомагає розширити можливості туризму, збільшити доступність та привабливість туристичних об’єктів, сприяє покращенню комунікації між туристами та місцевими мешканцями та розвиває сферу подорожей. Також сприяє збереженню культурної спадщини за допомогою цифрових архівів, поширенню інклюзивності через доступність пам’яток, захисту і збереженню туристичних об’єктів через зменшення ризиків їх руйнування. Розглянуто трактовки поняття віртуалізації в туризмі та проаналізовано сучасний стан практики використання в туризмі 3D-технологій, VR-віртуальної та AR-доповненої реальностей. Показано, що ці технології дозволяють користувачам досліджувати туристичні об’єкти віртуально, пропонуючи реалістичний та інтерактивний досвід без фізичної присутності. Також показано, що VR та AR запроваджуються в туризмі для відтворення захоплюючих віртуальних турів через можливість зняти якісне VR-відео та 360-фото, оцифрувати реальні предмети або створити історичну реконструкцію в 3D. The article examines the transformative impact of virtualization in tourism, in particular its role in popularizing cultural tourism. Advantages and disadvantages of virtualization in tourism in the modern world are considered. It is shown that virtualization helps to expand the possibilities of tourism, increase the accessibility and attractiveness of tourist objects, contributes to the improvement of communication between tourists and local residents, and develops the field of travel. It also contributes to the preservation of cultural heritage with the help of digital archives, the spread of inclusiveness through the accessibility of monuments, the protection and preservation of tourist sites by reducing the risks of their destruction. The interpretation of the concept of virtualization in tourism was considered and the current state of the practice of using 3D technologies, VR-virtual and AR-augmented realities in tourism was analyzed. These technologies are shown to allow users to explore tourist attractions virtually, offering a realistic and interactive experience without physical presence. It also shows that VR and AR are being implemented in tourism to recreate immersive virtual tours through the ability to shoot high-quality VR video and 360 photos, digitize real objects or create a historical reconstruction in 3D.