Трансформація управлінського мислення на промислових підприємствах в умовах цифровізації економіки - Чорна, О.А. (Вісник економічної науки України, 2024)
Досліджено питання трансформації управлінського мислення на промислових підприємствах в умовах цифровізації економіки. Проаналізовано зарубіжні і вітчизняні публікації щодо змін управлінського мислення та виокремлено важливі аспекти даного питання. Наведено ознаки цифровізації та притаманні ним зміни в управлінні на підприємствах. Встановлено, що всі зміни в управлінні потребують цифрових навичок у співробітників підприємств. Сформульовано напрями змін управлінського мислення в умовах цифровізації економіки, до яких віднесено такі: правила організації бізнесу; нові сектори економіки на основі технологічних і цифрових платформ; електронний бізнес, комерційні дії за допомогою обміну електронними документами в інформаційному просторі; переведення багатьох операцій менеджменту в цифровий формат. Управління процесами в онлайн форматі за допомогою відповідних програм, пристроїв, цифрових платформ; орієнтація виробничих процесів на повну автоматизацію та цифровізацію; об’єднання реального та віртуального світів в процесі виробництва; трансформація моделей управління людським капіталом та впровадження моделей smart working; в умовах воєнного часу цифровізація економіки сприяє вирішення робочих питань віддалено онлайн; демократизація та відкритість даних; зниження трансакцій них витрат та монетизація комунікаційних відносин; бізнес-моделі на основі цифрових технологій дозволяють швидше масштабувати діяльність та підвищувати лояльність клієнтів; відхід від надспоживання до ощадного/спільного споживання. Врахування цих напрямів менеджментом промислових підприємств дозволить вчасно реагувати на потреби ринку і суспільства та впроваджувати відповідні цифрові технології, органами управління – складати актуальні програми стимулювання розвитку для підприємств України. The issue of transformation of managerial thinking at industrial enterprises in the conditions of digitalization of the economy is studied. Foreign and domestic publications on changes in managerial thinking are analyzed and important aspects of this issue are highlighted. The signs of digitalization and the inherent changes in management at enterprises are presented. It is established that all changes in management require digital skills in enterprise employees. The directions of changes in managerial thinking in the conditions of digitalization of the economy are formulated, which include the following: rules for organizing business; new sectors of the economy based on technological and digital platforms; e-business, commercial actions through the exchange of electronic documents in the information space; conversion of many management operations into a digital format. Process management in an online format using appropriate programs, devices, digital platforms; orientation of production processes towards full automation and digitalization; combining the real and virtual worlds in the production process; transformation of human capital management models and implementation of smart working models; in wartime conditions, the digitalization of the economy contributes to solving work issues remotely online; democratization and openness of data; reduction of transaction costs and monetization of communication relations; business models based on digital technologies allow for faster scaling of activities and increasing customer loyalty; moving away from overconsumption to thrifty/shared consumption. Taking these areas into account by the management of industrial enterprises will allow them to respond in a timely manner to the needs of the market and society and introduce appropriate digital technologies, and by management bodies – to draw up relevant programs to stimulate development for Ukrainian enterprises.