Визначення рівня зниження трансакційних витрат цифрових бізнес-екосистем - Брюховецька, Н.Ю.; Богуцька, О.А. (Вісник економічної науки України, 2024)
У статті представлена методика розрахунку трансакційних витрат підприємств, які можуть бути знижені шляхом об’єднання учасників в єдину цифрову бізнес-екосистему, згідно із класифікацією трансакційних витрат О. Вільямсона та їх ідентифікацією у Національному положенні (стандарті) бухгалтерського обліку в Україні. Методика оцінки включає послідовність дій за чотирма етапами: визначення властивості цифрової екосистеми, що має вплив на подальше зниження витрат підприємства; визначення переваг підприємства від об’єднання в цифрову екосистему; визначення переліку трансакційних витрат підприємств, що мають бути зніжені за рахунок об’єднання в цифрову екосистему та подальше експертне оцінювання їх величини; розрахунок трансакційних витрат підприємств згідно із ідентифікацією витрат у Національному положенні (стандарті) бухгалтерського обліку в Україні. Метою статті є виявлення та грошова оцінка величини зниження трансакційних витрат цифрових бізнес-екосистем. Результати дослідження показали, що об’єднання в цифрову бізнес-екосистему спрощує пошук інформації про потенційного партнера; зменшує вплив фактору обмеженої раціональності при оцінці угоди; знижує ризик недопостачання сировини і матеріалів; зменшує вплив фактору невизначеності, що сприяє частоті трансакцій; зменшує вплив фактору обмеженої раціональності при розподілі прав і обов’язків контрагентів; надає можливість застосування смарт-контрактів; знижує ризики опортуністичної поведінки агентів; усуває людський фактор та знижує ризики шахрайства. Це дозволяє знизити витрати часу, фізичних та розумових здібностей, знань, навичок працівників на пошук постачальників та споживачів продукції (на 70%), на проведення переговорів (на 77%) та заключення угоди (на 82%), на контроль за діяльністю агента (на 76%); витрати, що пов’язані із неповнотою, недосконалістю та спотворенням інформації, яка приводить до зривання поставок сировини та матеріалів (на 50%); витрати на заходи, що попереджають помилки вимірювання (на 55%); витрати закріплення правомочностей (на 29%) та захисту від претензій третіх осіб (на 68%). У перерахунок на національні стандарти бухгалтерського обліку від об’єднання в цифрову бізнес-екосистему знижуються переважно адміністративні витрати, інші операційні витрати та витрат на збут. Але через зміну інституцій, при об’єднанні підприємств в цифрову екосистему, можуть скоротитися і загальновиробничі витрати. Очікується, що результати дослідження стануть аналітичною основою для менеджменту промислових підприємств для покращення інформаційного забезпечення управління витратами. The article presents a methodology for calculating the transaction costs of enterprises that can be reduced by combining participants into a single digital business ecosystem, according to Oliver E. Williamson ‘s classification of transaction costs and their identification in the National Accounting Regulations (Standard) in Ukraine. The assessment methodology includes a sequence of actions in four stages: determination of digital ecosystem properties that impact the reduction of enterprise costs; determination of the benefits of enterprise integration into a digital ecosystem; determination of the transaction costs list of enterprises which should be reduced by integration into a digital ecosystem and further expert assessment of their value; calculation of enterprises transaction costs according to the identification of costs in the National Accounting Regulations (Standard) in Ukraine. The purpose of the article is to identify and provide a monetary assessment of reduction in transaction costs of digital business ecosystems. The results of the study establish that integration into a digital business ecosystem: simplifies the search for information about a potential partner; reduces the impact of the bounded rationality factor in evaluating a transaction, in the allocation of rights and obligations of counterparties; reduces the risk of shortage of raw materials and supplies; reduces the impact of the uncertainty factor, which contributes to the frequency of transactions; enables the use of smart contracts; reduces the risks of opportunistic behavior of counterparties; eliminates the human factor and reduces the risk of fraud. This enables the reduction of time, physical effort, mental capacity, knowledge, and skills required by employees in searching for suppliers and consumers for products (by 70%), negotiating (by 77%), concluding a transaction (by 82%), controlling the activities of counterparties (by 76%). Additionally, it reduces costs related to incomplete, imperfect, and distorted information that causes disruptions in the supply of raw materials (by 50%); costs of measures to prevent measurement errors (by 55%), costs of securing rights (by 29%) and protecting against third-party claims (by 68%). In terms of national accounting standards, integration into a digital business ecosystem primarily reduces administrative, other operating, and sales costs. However, due to institutional changes, the integration of enterprises into a digital ecosystem may also lead to a reduction in general production costs. The results of the study are expected to serve as an analytical foundation for industrial enterprises to enhance information support in cost management.