Енергетична децентралізація як шлях до енергетичної безпеки: досвід Польщі для українських громад - Ляшенко, В.І.; Бородіна, О.А. (Вісник економічної науки України, 2024)
Дослідження, проведене у статті, присвячене розгляду актуальних питань досягнення Україною енергетичної децентралізації з метою убезпечити національну енергосистему від кризових процесів у воєнний період, підвищити її стійкість, шляхом розвитку розподіленої генерації на місцевому рівні. Аналіз проводився методом порівняння з аналогічними місцевими утвореннями Польщі (гміна та повят) на основі оцінки наявних і потенційних джерел енергій, а також, розрахування енергетичного балансу території. Проведено розгляд впровадження ефективного проєкту енергетичного переходу у м. Острув-Вєлькопольський (робота низькоемісійного громадського транспорту, що працює на місцевій енергії, отриманій у процесі місцевої енергетичної когенерації). На основі отриманих результатів надано рекомендації до аналогічних місцевих територіальних громад в Україні щодо організації проєктного менеджменту, залучення фінансових інструментів такого переходу, з урахуванням організаційних та нормативних ризиків. У якості практичного інструментарію надано пропозиції щодо організації та створення револьверного фонду як фінансового інструменту, який може частково покривати місцеві потреби у фінансуванні проєктів, спрямованих на зниження енергетичної бідності у громадах, а також, запропоновано модель організації енергетичного виробничого кооперативу з генерації електроенергії за допомогою сонячної електростанції, надано також алгоритм проєктної роботи у громадах для розробки та реалізації проєктів у сфері енергетичної децентралізації. The study conducted in this article is devoted to the consideration of topical issues of Ukraine’s achievement of energy decentralization in order to protect the national energy system from crisis processes in wartime, to increase its resilience by developing distributed generation at the local level. The analysis was carried out by comparing with similar local entities in Poland (gmina and poviat) based on the assessment of existing and potential energy sources, as well as the calculation of the energy balance of the territory. The implementation of an effective energy transition project in the city of Ostrów Wielkopolski (operation of low-emission public transport running on local energy obtained through local energy cogeneration) was considered. Based on the results obtained, recommendations are made to similar local communities in Ukraine on the organization of project management, attraction of financial instruments for such a transition, taking into account organizational and regulatory risks. As a practical tool, proposals are made for the organization and creation of a revolving fund as a financial instrument that can partially cover local needs for financing projects aimed at reducing energy poverty in communities, as well as a model for organizing an energy production cooperative for generating electricity using a solar power plant, and an algorithm for project work in communities for the development and implementation of energy decentralization projects.