Етнічна мозаїка сучасної святкової культури України - Курочкін, О. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Сучасний стан святковості в Україні вирізняється ідеологічною еклектичністю, наявністю звичаїв і традицій різнорідного змісту й походження. У статті здійснено спробу вибудувати певну типологію свят залежно від того, як вони репрезентують фольклорно-етнографічні компоненти культури. На думку автора, за нинішніх умов агресивної глобалізації та загроз нівеляції етнічно марковані святкові традиції виконують не лише художньо-естетичну й розважальну функції, але і є важливим інструментом збереження національної пам'яті та самосвідомості. The modern state of the festivities in Ukraine is distinguished by ideological eclecticism, actual miscellaneous customs and traditions of manifold content and origin. The article attempts to arrange a certain typology of the festivals dependent on their representativeness of the cultural, folkloric, and ethnographic components. From the author's viewpoint, subject to the present-day aggressive globalization and menaces of levelling, do the ethnically marked festive traditions act not only as artistically esthetic and entertaining factors but also as an important means to the national remembrance and self-consciousness preservation. Современное состояние праздничности в Украине отличается идеологической эклектичностью, присутствием обычаев и традиций разнородного содержания и происхождения. В статье делается попытка выстроить определенную типологию праздников в зависимости от того, как они репрезентируют фольклорно-этнографические компоненты культуры. По мнению автора, в нынешних условиях агрессивной глобализации и угроз нивелирования этнично маркированные праздничные традиции выполняют не только художественно-эстетическую и развлекательную функцию, но и выступают важным инструментом сохранения национальной памяти и самосознания.