Діалектні тексти закордонних українців як джерельна база етнографічних студій - Бідношия, Ю. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Протягом 1998-2007 років зарубіжні й українські діалектологи видали чотири великі збірники діалектних тестів автохтонного населення Румунії, Словаччини та Польщі (записи 1959-2006 років, загальний обсяг — 1213 сторінок транскрипції). У статті розглянуто методологічні особливості цих збірників та можливість їх використання як джерельної бази для етнографічних студій. Over the period 1998-2007, the foreign and domestic Ukrainian dialectologists have issued four large collections of dialect tests (records within 1959-2006, total volume — 1213 pages of transcription) of the indigenous Ukrainian population in Romania, Slovakia, and Poland. The article considers the methodological peculiarities of these books and the opportunity of using them as a source for ethnographic studies. В течение 1998–2007 годов зарубежные и украинские диалектологи издали четыре больших сборника диалектных текстов автохтонного украинского населения Румынии, Словакии и Польши (записи 1959–2006 годов, общий объем – 1213 страниц транскрипции). В статье рассмотрены методологические особенности этих сборников и возможность их использования в качестве источника для этнографических исследований.