Концептуальні засади впровадження цифрових технологій і штучного інтелекту у систему управління відходами: переваги, нові виклики та ризики - Рогоза, М.Є.; Кривенко, С.В. (Вісник економічної науки України, 2024)
У статті досліджено сучасні проблеми системи управління відходами, обґрунтовано і систематизовано теоретичні і практичні підходи щодо впровадження цифрових технологій і штучного інтелекту у систему управління відходами, перспективи використання технологій штучного інтелекту у вирішенні завдань оперативного і стратегічного управління. Розкрито переваги інтеграції цифрових технологій і штучного інтелекту у системі управління відходами для організації збору, утилізації, транспортування, переробки, знешкодження відходів, моніторингу та регулювання процесів на всіх етапах. Ідентифіковано та наведено труднощі і проблеми на шляху широкого застосування штучного інтелекту у системі управління відходами. Визначено роль впливу дисбалансу між професійними навичками працівників і вимогами роботодавців у процесах автоматизації виробництва та необхідністю переходів до моделей Індустрії 4.0 та Індустрії 5.0. Дослідження включає результати із таких ключових аспектів: цілісне осмислення нових викликів та перспектив впровадження цифрових технологій і штучного інтелекту у системи управління відходами; появи ризиків цифрової кризи; застосування штучного інтелекту на рівні логістики; взаємодії з клієнтами та постачальниками; передбачення обсягів відвантажених відходів; досвіду та успішності системи управління відходами закордонних компаній; індексу цифрової інтенсивності використання цифрових технологій; формування кібер-ризиків та наслідків цифровізації; економіки чистого нуля; процесів ефективності формування звітності та співпраці з державною службою статистики; сфери штучного інтелекту у людських мотивах прийняття рішень; втраченої фінансової вартості на звалищах і при спалюванні. Стаття завершується висновками, які підкреслюють значення власного бачення сучасної парадигми системи управління відходами у забезпеченні розвитку економіки у контексті цифровізації економіки та особливостей використання штучного інтелекту. The article examines modern problems of the waste management system, substantiates and systematizes theoretical and practical approaches to implementing digital technologies and artificial intelligence into the waste management system, and the prospects for using artificial intelligence technologies in solving operational and strategic management tasks. The advantages of integrating digital technologies and artificial intelligence into the waste management system for organizing collection, utilization, transportation, processing, waste disposal, monitoring and regulation of processes at all stages are revealed. Difficulties and problems on the way to the widespread use of artificial intelligence in the waste management system are identified and presented. The role of the imbalance between the professional skills of employees and the requirements of employers in the processes of production automation and the need to transition to Industry 4.0 and Industry 5.0 models has been determined. The study includes results from the following key aspects: a holistic understanding of new challenges and prospects for the implementation of digital technologies and artificial intelligence in waste management systems; the emergence of risks of a digital crisis; the use of artificial intelligence at the logistics level; interaction with customers and suppliers; prediction of the volume of shipped waste; experience and success of waste management systems of foreign companies; digital intensity index of the use of digital technologies; formation of cyber risks and consequences of digitalization; net zero economy; processes of efficiency of reporting and cooperation with the State Statistics Service; the sphere of artificial intelligence in human decisionmaking motives; lost financial value in landfills and during incineration. The article concludes with conclusions that emphasize the importance of the author’s own vision of the modern paradigm of the waste management system in ensuring economic development in the context of the digitalization of the economy and the features of the use of artificial intelligence.