Сучасні моделі діагностики та оцінки цифрової зрілості підприємства в умовах digital-трансформації - Островська, Г.Й. (Вісник економічної науки України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню цифрового розвитку підприємств на основі діагностики та оцінки цифрової зрілості підприємства в умовах цифрової трансформації. Дано авторське визначення категорії «цифрова трансформація» та «цифрова зрілість». Представлено різноманітні моделі для оцінювання цифрової зрілості підприємств і галузей, проаналізовано основні структурні компоненти цих моделей, а також розглянуто їх потенційні можливості для практичного впровадження на вітчизняних підприємствах. Особливу увагу приділено моделі оцінювання цифрової зрілості SIRI, представленій на Всесвітньому економічному форумі. Підкреслено, що цифрова зрілість потребує системного усвідомлення всіх процесів, ключових аспектів і компетенцій, що стосуються цифрової трансформації, а також активного впровадження цифрових інновацій при формуванні стратегії, бізнес-моделей та систем взаємодії з партнерами. Аналіз методик оцінки цифрової зрілості підприємства, наведених у статті, демонструє різноманіття підходів, з яких кожен акцентує увагу на певних аспектах цифрового розвитку. Насамкінець підкреслюється важливість комплексного підходу до оцінки цифрової зрілості підприємства та галузі, що враховує всі ключові аспекти для формування повної та об’єктивної картини стану цифрового розвитку та ухвалення обґрунтованих рішень. The article is devoted to the study of enterprises’ digital development based on the diagnostics and assessment of the enterprise’s digital maturity in the context of digital transformation. The authors define the categories of “digital transformation” and “digital maturity”. The article presents various models for assessing the digital maturity of enterprises and industries, analyzes the main structural components of these models, and considers their potential for practical implementation at domestic enterprises. The authors pay special attention to the SIRI digital maturity assessment model presented at the World Economic Forum. We emphasize that digital maturity requires a systematic awareness of all processes, key aspects and competencies related to digital transformation, as well as active implementation of digital innovations in the formation of strategy, business models and systems of interaction with partners. The analysis of the methods for assessing the digital maturity of an enterprise in this article demonstrates the diversity of approaches, each of which focuses on certain aspects of digital development. Finally, the paper emphasizes the importance of a comprehensive approach to assessing the digital maturity of an enterprise and industry, taking into account all key aspects to form a complete and objective picture of the state of digital development and make informed decisions.