До питання про діяльність міжрайонних оперативних груп обласних управлінь НКВС УРСР у липні 1937 р. – листопаді 1938 р. на прикладі "уманського куща" - Бажан, О.; Золотарьов, В. (Краєзнавство, 2024)
У статті на основі архівних джерел розглядаються питання функціонування міжрайонних оперативних груп НКВС у добу Великого терору. На прикладі діяльності в липні 1937 р. – травні 1939 р. Уманської міжрайонної оперативної групи розкриваються обставини заснування, особливості функціонування, методи досягнення цілей та завдань тимчасових чекістських органів, які мали на місцях реалізовувати планові завдання центрального апарату НКВС по нейтралізації так званих ворогів народу. Відповідно до основних дослідницьких завдань відтворюється вертикаль Великого терору, висвітлюється рутина функціонування карального механізму у віддалених від центру регіонах, проаналізовано керівний склад та обставини вибору дислокації для міжрайонних оперативних груп НКВС. The article, based on archival sources, examines the functioning of inter-district operational groups of the NKVD during the Great Terror. Using the example of the activities of the Uman interdistrict operational group in July 1937–May 1939, the circumstances of its establishment, features of functioning, methods of achieving the goals and tasks of the temporary Chekist bodies are revealed. Their tasks were to implement the planned tasks of the NKVD central apparatus in regions to neutralize the so-called enemies of the people. In accordance with the main research tasks, the vertical of the Great Terror is recreated, the routine functioning of the punitive mechanism in regions remote from the center is highlighted, the leadership structure and the circumstances of the choice of deployment for inter-district operational groups of the NKVD are analyzed.