Церква Святого Пророка Іллі в Суботові у нововиявлених джерелах ХVІІІ століття - Кукса, Н. (Краєзнавство, 2024)
У статті подається стислий огляд нововиявлених джерел з історії храму Святого Пророка Іллі в Суботові: протоколи єпископських візитацій 1740 та 1750 рр. та тексти маргіналій на аркушах богослужбових книг, написані у 1743, 1748 та 1756 рр. Опрацьована інформація дозволила скласти порівняльну характеристику стану церкви Святого Пророка Іллі – усипальниці Богдана Хмельницького за десятиліття між проведенням уніатських ревізій. Манускрипти являють собою виняткову історіографічну цінність, адже у них вміщені описові відомості про внутрішнє і зовнішнє облаштування сакральних споруд, церковне начиння, репертуар літургійних книг, дані про парафіяльне духовенство та церковний причт. Маргіналії, які вводимо до наукового обігу і подаємо до публікації вперше, дозволяють деталізувати історію храму та релігійної громади. The article presents a brief review of newly discovered sources on the history of the Church of the Holy Prophet Ilya in Subotov: protocols of episcopal visitations in 1740 and 1750 and marginalia texts on the pages of liturgical books, written in 1743, 1748 and 1756. The processed information made it possible to draw up a comparative description of the state of the Church of St. Prophet Elijah - the tomb of Bohdan Khmelnytskyi during the decade between the Uniate revisions. The manuscripts are of exceptional historiographical value, because they contain descriptive information about the internal and external arrangement of sacred buildings, church utensils, repertoire of liturgical books, data on parish clergy and church communion. The marginalia, which we introduce into scientific circulation and submit for publication for the first time, allow us to detail the history of the temple and the religious community.