Невтомний трудівник краєзнавчої ниви (до 75-річчя Григорія Голиша) - Лисенко, О.; Перехрест, О. (Краєзнавство, 2024)
Статтю присвячено відомому краєзнавцю й освітянинові, кандидату історичних наук, доценту, директору наукової бібліотеки імені М. Максимовича Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, почесному краєзнавцю України Григорію Михайловичу Голишу (з нагоди 75-річчя від дня народження). Висвітлено його різногранну життєдіяльність, яка пов’язана з розвитком національної освіти та краєзнавчим рухом. Акцентовано увагу на аналізі його творчого доробку із краєзнавства, який репрезентований як окремими виданнями (монографіями, науково-популярними книгами, довідковою літературою), так і чисельними статтями в наукових та медійних часописах. Схарактеризовано внесок краєзнавця у пам’яткотворчу роботу, музейництво, розкрито напрями його організаторської й громадської діяльності. Подано відомості про нагороди ювіляра за його заслуги в освітній діяльності та краєзнавчому русі. The article is dedicated to the famous local historian and educator, candidate of historical sciences, associate professor, director of the M. Maksymovich Scientific Library of the Cherkasy National University named after B. Khmelnytskyi, to the honored local historia nof Ukraine Gryhoriy Mykhailovych Golysh (on the occasion of the 75thanniversary of hisbirth). His multifaceted life activity, which is connected with the development of national education and the local history movement, is highlighted. Attention is focused on the analysis of his creative work in local history, which is represented both by separate publications (monographs, popular science books, reference literature), and numerous articles in scientific and media journals. The contribution of the local historian to monument creation work, museology is characterized, the directions of his organizational and public activities are revealed. Information about the jubilee's awards for his merits in educational activities and the local history movement is provided.