Угорська революція 1848–1849 років у студіях Володимира та Георгія Вернадських та український пісенний фольклор про ці події (до 150-річчя від дня народження В. Вернадського) - Мушкетик, Л. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Статтю підготовлено до ювілею відомого українського вченого академіка Володимира Вернадського, у коло широких зацікавлень якого входили й історичні події на тогочасному Закарпатті, зокрема революція 1848–1849 років. Історичні розвідки батька (Володимира) та сина (Георгія) Вернадських допомагають краще зрозуміти неоднозначне ставлення народу до вождя революції Лайоша Кошута в західноукраїнських народних піснях. Проаналізовано основну тематику та поетику цих пісень, їх історизм. This article is prepared for the anniversary of the famous Ukrainian scientist, academician Volodymyr Vernadsky, among whose broad interests were historical events of that time in Transcarpathia, including the Revolution in 1848–1849. Historical exploration of Vernadsky's father (Volodymyr) and son (George) helps to better understand the ambiguous attitude shown in Western songs to the revolutionary leader Lajos Koshut. The article analyzes the basic song’s theme, their historicism, reflected in their major events of the people’s uprising, their aspirations, and hopes. Статья посвящена юбилею известного украинского учёного академика Владимира Вернадского, в кругу широких интересов которого были и исторические события того времени, происходившие на Закарпатье, в частности революция 1848–1849 годов. Исторические разыскания отца (Владимира) и сына (Георгия) Вернадских помогают лучше понять отношение народа к вождю революции Лайошу Кошуту в западноукраинских народных песнях. Сделан анализ основной тематики и поэтики этих песен, их историзма.