Малярська спадщина Тараса Шевченка в контексті візуальної антропології - Борисенко, В. (Народна творчість та етнологія, 2013)
У статті порушено проблему витоків такого напряму науки, як візуальна антропологія, яка передбачає точну фіксацію культурно-побутових реалій. До часу зародження наукового напряму відносимо і творчість Тараса Шевченка, який, роблячи замальовки для Археографічної комісії, науково підходив до зображення тогочасного побуту українських селян. Також розглянуто питання подальшого розвитку візуальної антропології з виникненням фотографії. The article touches on the problem of such a direction of science source as visual anthropology that assumes accurate fixation of cultural-everyday realities. The creation of Taras Shevchenko can be assigned to the inception of a scientific direction. This poet and artist collaborated with the Archeographical Commission and based his creation on a scientific approach to Ukrainian peasants' everyday life. The article explores the questions of the further development of visual anthropology with the development of photography. В статье затронута проблема истоков такого направления науки, как визуальная антропология, которое предполагает точную фиксацию культурно-бытовых реалий. К зарождению научного направления можно отнести и творчество Тараса Шевченко, который, сотрудничая с Археографической комиссией, исходил из научного подхода при изображении быта украинских крестьян того времени. Рассматриваются также вопросы дальнейшего развития визуальной антропологии с возникновением фотографии.