Проблеми міфологізації і деміфологізації в українській культурі (пастуші плачі: фольклорний і Тараса Шевченка) - Найден, О. (Народна творчість та етнологія, 2013)
У статті розглядаються питання міфологізації та деміфологізації в українській культурі. Автор аналізує мотив пастушого плачу у фольклорі та його трансформацію у творчості Тараса Шевченка. Це повідомлення фрагментарно стосується статті автора "Ектропійні та ентропійні явища в українській культурі" ("Сучасність". - 2001. - № 1). The article examines the issues of mythologization and demythologization in Ukrainian culture. The author analyzes the motif of the shepherd’s lamentation in folklore and its transformation in Shevchenko’s work.