ХІІІ «Розумовські зустрічі» (Сiверянський літопис, 2024)
28–29 листопада 2024 р. в Чернігові пройшла тринадцята міжнародна науково-практична конференція «Розумовські зустрічі». Відкрилися Зустрічі незвично: у виконанні творчого колективу Чернігівського фахового музичного коледжу ім. Левка Ревуцького прозвучали композиції Людвига ван Бетховена з українським мелосом, насамперед – варіації на тему української народної пісні «Їхав козак за Дунай» (Schöne Minka). З’явилися вони завдяки підтримці Андрієм Кириловичем Розумовським славетного німецького композитора, їхній багаторічній дружбі, та засвідчують залученість України до загальноєвропейських процесів. А в основі – сумна історія трьохсотлітньої давнини, свого роду – пересторога нащадкам.