Нові подробиці про шведсько-український союз 1708–1709 рр., імовірну зустріч Карла ХІІ з І. Мазепою у Шептаках і план походу союзницького війська на Московію (Вдалі спроби об’єктивного висвітлення подій в Україні на сторінках французького журналу «Lettres historiques», 1709 р.) - Траттнер, М.; Павленко, C.; Мушар, Ф.; Луняк, Є. (Сiверянський літопис, 2024)
Публікація перекладених трьох листів, надрукованих у французькому журналі «Lettres historiques» (1709 р.), є важливим внеском у збільшення джерельної бази шведсько-українського союзу 1708–1709 рр. Вони доповнюють статистичні дані про кількість мазепинців перед Полтавським боєм, показують плани гетьмана І. Мазепи та його прибічників. Листи висвітлюють початкові контакти шведського короля з українським володарем та їхню зустріч у Шептаках. The publication of the translated three letters printed in the French journal «Lettres historiques» (1709) is an important contribution to the increase of the source base of the Swedish-Ukrainian alliance of 1708–1709. They supplement the statistical data on the number of Mazepaʼs troops before the Poltava battle, show the plans of hetman I. Mazepa and his supporters. The letters shed light on the initial contacts between the Swedish king and the Ukrainian ruler as well as their meeting in Sheptaky.