Протистояння повстанців Таращанського повіту з 1ю Кінною армією під час польсько-українсько-радянської війни 1920 р. - Васечко, О. (Сiверянський літопис, 2024)
29 травня 1920 р. радянська 1-ша Кінна армія розпочала операцію з прориву оборони Війська Польського, у результаті чого змінилося стратегічне становище протиборчих сил в Україні. Проте перш ніж приступити до цієї операції, 1-ша Кінна армія мала подолати на своєму шляху повстанську організацію Таращанського повіту. Ця організація із центром у містечку Тетіїв мала власні військові сили та майже два місяці контролювала значну територію. Для польсько-українсько-радянської війни 1920 р. це рідкісний випадок, коли і польська, і радянська армії мусили враховувати в своїх планах наявність великих сил українських повстанців. Метою дослідження є висвітлення структури та складу протиборчих сторін, передумов їхнього військового зіткнення та спроба історичної реконструкції їхніх боїв. Методи: історичний, проблемно-аналітичний. Наукова новизна полягає у використанні різних джерел польсько-українсько-радянської війни 1920 р. та критичного аналізу українських джерел, що описують бої. Висновки. Повстанці Тетіївщини зуміли створити широку горизонтальну організацію різних населених пунктів зі збройною силою на основі територіального принципу. Проте у фронтовому протистоянні зі значно більшим, краще озброєним і досвідченим регулярним військовим підрозділом як 1-а Кінна армія, повстанці не мали шансів на успіх. Зіткнення відбулося через хибну оцінку сил противника повстанцями. On May 29, 1920, the Soviet 1st Cavalry army began an operation to break through the defenses of the Polish army, as a result of which the strategic position of the opposing forces in Ukraine was changed. However, before starting this operation, the 1st Cavalry army had to overcome on its way the insurgent organization of the Tarascha district. This organization, with its center in the town of Tetiiv, had its own military forces and controlled a large area for almost two months. This is a rare case for the Polish-Ukrainian- Soviet war of 1920, when both the Polish and Soviet armies had to include in their plans the presence of large forces of Ukrainian rebels. The purpose of the research is to highlight the structure and personnel of the opposing forces, preconditions of their military confrontation, and to attempt at the historical reconstruction of their battles. Methods: historical, problem-analytical. The scientific novelty consists in the use of a various range of sources of the Polish-Ukrainian-Soviet war of 1920 and in a critical analysis of Ukrainian sources describing the battles. Conclusions. The rebels of Tetiivschyna managed to create a broad horizontal organization of various settlements with armed forces based on the territorial principle. But the rebels had no chance of success in a frontal confrontation with such more numerous, better armed and experienced regular military unit as the 1st Cavalry army. The confrontation was occurred due to the misjudgment of the enemyʼs forces by the rebels.