Педагогічна та наукова діяльність С.Г. Барана-Бутовича (1877–1944): історіографія проблеми - Трикашний, Я. (Сiверянський літопис, 2025)
Стаття присвячена аналізу літератури, яка стосується діяльності відомого українського історика, археолога, краєзнавця та педагога С.Г. Барана-Бутовича. Мета статті: з’ясувати ступінь висвітлення у вітчизняній історіографії усіх аспектів діяльності С.Г. Барана-Бутовича. Наукова новизна роботи полягає у здійсненні історіографічного аналізу основних праць, які так чи інакше стосуються С.Г. Барана-Бутовича і в загальному контексті висвітлюють його діяльність. Методологічна основа роботи ґрунтується на базі біографічного методу, з використанням принципів наукової об’єктивності, комплексності, системності та історизму. Висновки. У статті опрацьовано основний історіографічний матеріал і простежено динаміку дослідження діяльності С.Г. Барана-Бутовича вітчизняними науковцями. Історіографічні дослідження, присвячені С.Г. Барану-Бутовичу, починалися зі згадок у закордонних публікаціях 1962 р. Поступово зацікавленість його діяльністю пожвавилася, і нині ця постать становить інтерес для фахівців з різних напрямів – історики, археологи, музеєзнавці. Попри це, певні періоди життя та діяльності С.Г. Барана-Бутовича досі є недостатньо дослідженими. The article is devoted to the analysis of literature related to the activities of the famous Ukrainian historian, archaeologist, local historian and teacher S.H. Baran-Butovych. The purpose of the article: to find out the degree of coverage of all aspects of the activity of S.H. Baran-Butovych in domestic historiography. The scientific novelty of the work consists in the implementation of a complex historiographical analysis of works that in one way or another relate to S.H. Baran-Butovych and in the general context highlight his various activities. The methodological basis of the work is based on the biographical method, using the principles of scientific objectivism, complexity, systematicity, and historicism. Conclusions. The article elaborates the main historiographical material and traces the dynamics of research into the activities of S.H. Baran-Butovych by domestic scientists. Historiographic studies devoted to S.H. Baran-Butovych, began with mentions in foreign publications in 1962. Gradually, interest in his activities revived, and now specialists of various fields are showing interest in his person – historians, archaeologists, museum experts. Despite this, certain periods of the life and activity of S.H. Baran-Butovych are still under-researched.