Родини відомих лікарів Чернігова XIX ст. – парафіяни П’ятницької церкви - Нижник, Л.; Степанова, О. (Сiверянський літопис, 2025)
Мета дослідження – ввести в обіг краєзнавчий матеріал, що стосується парафіян П’ятницької церкви XIX cт., зокрема родин Далинських-Ходотів і Гінтерів-Любарських. Наукова новизна публікації заснована на використанні нововиявлених архівних джерел, проаналізованих на підставі принципів історизму, об’єктивності та всебічності. Висновки. Задіяна джерельна база дозволила атрибутувати «закладну надмогильну дошку» каплиці Гінтерів-Любарських, з’ясувати на основі документів Державного архіву Чернігівської області деякі особливості життя відомих чернігівських лікарів та їхніх родин. Надана інформація розширює знання про особливості медичної освіти й лікарського служіння в першій пол. XIX ст., доповнює дані про некрополь Єлецького монастиря та Іллінської церкви. Purpose of the research is to circulate local history material related to the parishioners of the Pyatnitska church of the 19th c., in particular, the Dalinsky-Khodoty and Hinter-Liubarsky families. The scientific novelty of the publication is based on the use of newly discovered archival sources, analyzed on the basis of the principles of historicism, objectivity and comprehensiveness. Conclusions. The used source base made it possible to attribute the «mortage tombstone» of the Hintery-Liubarsky chapel, to find out some features of the lives of famous Chernihiv doctors and their families based on the documents of the State archive of the Chernihiv region. The provided information expands knowledge about peculiarities of medical education and medical service in the first half of the 19th c., complements the data on the necropolis of the Yeletsky monastery and the Illia church.