Подорожуючи Поділлям (етнографічні спостереження учасників експедиції у Могилів-Подільський район Вінницької області) - Головко, О.; Сауляк, Б. (Народна творчість та етнологія, 2013)
У статті висвітлено власні спостереження учасників експедиції на Поділля та її попередні результати. Оскільки етнографічне вивчення регіону здійснювалося давно і не було цілісним, метою експедиції було обрано заповнення прогалин у дослідженні традиційності, а також її трансформацій у просторі міжетнічної взаємодії на пограниччі. Зосереджуючись на методах збору та обробки польового матеріалу, нами було опитано 27 респондентів у 12-ти населених пунктах. Зібрані відомості, що стосуються усної історії, календарної та родинної обрядовості, народної архітектури, промислів та ремесел, можуть бути використані етнологами, істориками, краєзнавцями для подальших досліджень. In the paper, members of the expedition over Podillia present their observations and preliminary results of the journey. Since the ethnographic study of the region was conducted long ago and was not combined, the objective of the expedition was to fill the gaps in the research of traditionality as well as its transformations in the space of inter-ethnic interaction on a borderland. By focusing on the techniques of collection and processing of field data, we have interviewed 27 respondents in 12 settlements. The information dealing with oral history, calendar, and family rituals, folk architecture, handicrafts, and trades could be used by ethnologists, historians, and regional historians for further research.