Сучасні дослідження етнокультури українців Поділля - Боряк, О.; Буйських, Ю.; Воробей, О.; Маховська, С.; Сауляк, Б. (Народна творчість та етнологія, 2013)
У статті підводяться попередні підсумки етнографічної експедиції, здійсненої у червні 2013 року співробітниками Українського етнологічного центру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України до Хмельницької області. Було застосовано маршрутний метод обстеження 17 сіл восьми районів області – саме тих, які традиційно вважаються належними до Поділля як історико-етнографічного регіону, а саме – його західної частини. Удалося комплексно зібрати польові матеріали – репрезентанти різних напрямів традиційної духовної та матеріальної культури, зокрема, з весільної, родильної, поховальної, календарної обрядовості, усної історії, метеорології, міфології, гігієни, медицини, народного харчування, деревообробних промислів та ремесел, одягу тощо. The article presents the preliminary conclusions of an ethnographic expedition, organized by the researchеrs of the Ukrainian Ethnological Centre to Khmelnytskyi Region in June 2013. The route method was applied to the investigation of 17 villages in 8 districts of this region. These villages are traditionally believed to be a part of Podillia as a historical-ethnographical region, namely, its western part. The researchers succeeded in the complex gathering of the fieldwork materials. The latter represent the various directions of traditional spiritual and material culture, in particular, of wedding, birth, burial, calendar rituals, oral history, meteorology, mythology, hygiene, medicine, folk food, woodworking trades and handicrafts, clothes, etc.