Розвиток Глухівського педагогічного інституту у 1990-х роках - Гриценко, А.П. (Сіверщина в історії України, 2022)
Автором статті було проаналізовано історію розвитку Глухівського державного педагогічного інституту за перше десятиліття незалежності України. У ході розгляду даного питання представлено досвід навчально-методичної, наукової, адміністративно-господарської діяльності ректорів вишу В. Куриленка та В. Чирви, а також проректорів М. Волоса та В. Зінченка в умовах трансформаційних дев’яностих років ХХ століття. На конкретних прикладах у статті продемонстровано основні досягнення та особливості діяльності найбільш відомих викладачів-новаторів, деканів Г. Ковальчука та О. Курка, завідувачів кафедр Л. Нарочної, Г. Ковальчук, Л. Горшкової, засновника музею І. Ляшка, завідувача лабораторії М. Коломійця та цілого ряду науково-педагогічних працівників, як-от: В. Бєлашова, В. Заїки, В. Каліш, О. Семеног, М. Стожка, В. Мосіяшенка, К. Ляшко та багатьох інших. The author of the article analyzed the history of the Hlukhiv Teachers’ Training Institute from during the first decade of Ukraine’s independence. During the consideration of this issue the experience of educational-methodical, scientific, administrative-economic activity of the rectors of the university V. Kurylenko and V. Chirva, as well as vice-rectors M. Volos and V. Zinchenko in the conditions of the transformational nineties of the XX century is presented. The article demonstrates the main achievements and features of the most famous teachers-innovators deans H. Kovalchuk and O. Kurkok, heads of departments L. Narochnaia, H. Kovalchuk, L. Horshkova, the founder of the museum I. Liashko, the head of the laboratory M. Kolomiets and a number of scientific and pedagogical workers V. Belashov, V. Zaika, V. Kalish, O. Semenoh, M. Stozhko, V. Mosiiashenko, K. Liashko and many others.