Втрачені перлини Глухівщини. Церква архістратига Михаїла у с. Холопкове за проєктом О. Гросса - Шишкіна, Ю.А. (Сіверщина в історії України, 2022)
У статті досліджуються документи щодо будівництва Михайлівської церкви у с. Холопково на Глухівщині, знищеної у радянські часи. Храм був збудований за проєктом відомого талановитого архітектора Олександра Івановича Гросса – автора десятків світських будівель у Курській губернії і культових споруд Глухівського повіту середини ХІХ ст. Серед його збережених архітектурних творів слід відзначити реконструйовану 1867 р. Вознесенську церкву (м. Глухів), притвор із дзвіницею (1871 р.) Миколаївського храму (м. Глухів), бічний притвор церкви Успіння Пресвятої Богородиці 1873 р. (с. Тулиголово), дзвіницю Михайлівської церкви 1874 р. (м. Вороніж). Зроблений акцент на суперечності у відносинах між більшовиками і українським селянством, що полягали не лише в соціальній, політичній та економічній, але й в духовній площині. Курс на побудову комунізму і світову революцію передбачав насамперед докорінну зміну поглядів, ідеалів, уявлень українського селянина, які мали зробити його слухняним знаряддям в руках більшовиків. The article examines documents related to the construction of St. Michael’s Church in the village of Kholopkovo in Hlukhiv region, destroyed in Soviet times. The temple was built according to the project of the famous and talented architect Oleksandr Ivanovych Hross - the author of dozens of secular buildings in the Kursk province and religious buildings of the Hlukhiv district in the middle of the 19th century. Among his preserved architectural works, it is worth noting the reconstructed 1867 Voznesensk Church (Hlukhiv), the narthex with a bell tower (1871) of the Mykolaiv Church (Hlukhiv), the side narthex of the Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary in 1873 (Tulygholovo village), bell tower of St. Michael’s Church in 1874 (Voronizh). Emphasis is placed on the contradictions in the relations between the Bolsheviks and the Ukrainian peasantry, which were not only social, political and economic, but also spiritual. The course for the construction of communism and the world revolution envisaged, first of all, a radical change in the views, ideals, and ideas of the Ukrainian peasant, which were supposed to make him an obedient tool in the hands of the Bolsheviks.