Садово-паркова частина гетьманської садиби Кирила Розумовського в Батурині - Фурсова, Ю.В. (Сіверщина в історії України, 2022)
Мета дослідження полягає в систематизації відомостей про садово-паркову частину гетьманської садиби Кирила Розумовського на вулиці Київській в Батурині (сучасна адреса – вул. В. Ющенка, 47). Подані у статті матеріали дадуть змогу розширити наукову базу даними щодо садиби гетьмана в середині ХVІІІ ст. Основними завданнями публікації є встановлення місця розташування садово-паркової частини, її площі, наповнення, значення у структурі садиби, ролі для власника тощо. Пошук та наймання відповідних фахівців для створення і функціонування садово-паркової частини – ще один із аспектів цього дослідження. У статті використані принципи історизму, конкретності й об’єктивності, системності, опори на історичні джерела, історіографічної традиції. Застосовані загальнонауковий, порівняльно-історичний, описовий методи дослідження. У ході комплексного наукового дослідження встановлено, що садово-паркова частина була вагомою складовою гетьманської садиби Кирила Розумовського у Батурині. Окрім того, стає зрозумілим, що облаштування території зеленими насадженнями проводилося для задоволення утилітарних та амбіційних потреб власника. Уведені до наукового обігу нові історичні факти дадуть змогу поглибити наявні відомості про гетьманську садибу Кирила Розумовського, а в подальшому – зробити малюнок-реконструкцію для наочного представлення її у музейній експозиції. In the article the author considers, analyzes and systematizes information about the garden and park part of the hetman’s estate оf Kyryll Rozumovsky on Kyivska Street in the city of Baturyn (current address – 47 V. Yushchenko Street). The raised topic is important for the complex scientific research of the hetman’s estate of Kyryll Rozumovsky in Baturyn. The article reveals the question of the location of garden and park plantings. In the course of which it was concluded that the hetman’s garden occupied an area of аbout 4 hectares. Various plantings such as fruit trees and shrubs met the utilitarian needs of the hetman’s court, and decorative plantings provided an important presentational function. The issue of hiring appropriate skilled workers to organize and care for garden and park plantings was also raised. Analyzing the relevant sources on this topic, it becomes clear that the plantings in the Hetman’s garden survived until the end of the 19th, and in local toponymy - until the beginning the 20th century. The author in the future will be continue research on this topic, which includes the search for new sources. It is important to fully disclose the raised topic, which in the future will be provide an opportunity to make a picture-reconstruction of the Hetman’s estate of Kyryll Rozumovsky on Kyivska Street in the city of Baturyn, for the purpose of visual presentation in the museum exposition.