Солодка високорентабельність або чому цукроваріння сприяло розвиткові благодійних атракцій Терещенків у Глухові - Артемова, Л.В. (Сіверщина в історії України, 2022)
Стаття присвячена історії виникнення одного із найважливіших продуктів харчування – цукру. Побіжно розглядається історичний шлях розповсюдження у світі як цукрової тростини, так і цукрових буряків – альтернативного цукроносу у країнах з помірним кліматом. В окремому порядку приділяється увага відомим персоналіям цукроваріння – Терещенкам, які, займаючись виробництвом солодкого продукту, із регіональних малих підприємців перетворилися на нову еліту – заможну аристократію капіталу. Проаналізовано особливості економічних, політичних та культурних факторів у сфері цукрової промисловості та виділено їх як загальні закономірності, котрі в другій половині XIX – на початку XX ст. впливали на зростання статків та процвітання цукрової бізнес-імперії Терещенків. Встановлено, що високорентабельність цукроварень Терещенків сприяла максимізації їхніх прибутків та розвиткові благодійних ініціатив останніх у соціально-гуманітарному просторі Глухова. The article is devoted to the history of the emergence of one of the most important food products – sugar. The historical path of distribution in the world of both sugar cane and sugar beet, an alternative sugar-bearing plant in countries with a temperate climate, is considered. In a separate order, attention is paid to well-known personalities of sugar production – Tereshchenko, who, being engaged in the production of a sweet product, have turned from regional small entrepreneurs into a new elite - a wealthy aristocracy of capital. The features of economic, political and cultural factors in the sphere of the sugar industry are analyzed and general patterns are identified, which in the second half of the XIX – early XX centuries influenced the state and prosperity of Tereshchenko’s sugar business empire. It has been established that the high profitability of Tereshchenko’s sugar factories contributed to the maximization of their income and the development of the latter’s charitable initiatives in the social and humanitarian space of Hlukhiv.