Полтавський період життя та творчості історика та етнографа М.І. Арандаренка - Борошко, С.Л.; Борошко (Арандаренко), Л.В. (Сіверщина в історії України, 2022)
Уперше представлені докладні відомості про полтавський період (1838–1856) життя та творчості видатного історика, етнографа, державного і громадського діяча ХІХ ст., уродженця Чернігівської губернії Миколи Івановича Арандаренка (1798–1865). Аналізуються перші роки функціонування створеної та керованої ним Полтавської палати державного майна, методи управління державними селянами. Подано основні етапи науково-публіцистичної діяльності та суспільно значущі проєкти історика, структуру «Записок про Полтавську губернію», методи організації і управління Толкачівським та Карлівським дворянськими маєтками. Окрема увага приділена взаємовідносинам із графом Кисельовим та великою княгинею Оленою Павлівною. Розглянуто хронологічні рамки просування Арандаренка по службі, чини від підпоручика лейбгвардії до губернатора Архангельської губернії, таємного радника, сенатора та члена Ради Міністра внутрішніх справ. For the first time, detailed information about the Poltava period (1838– 1856) of the life and work of the outstanding historian, ethnographer, statesman and public figure of the 19th century, a native of the Chernihiv province Mykola Ivanovych Arandarenko (1798–1865) is presented. The first years of the functioning of the Poltava Chamber of State Property, created and managed by him, the methods of his management of state peasants are analyzed. The main stages of his scientific and journalistic activity, the structure of the «Notes on the Poltava province», his main socially significant projects, methods of organizing and managing the Tolkachev and Karlovsky noble estates are presented. Special attention is paid to the relationship with Count Kyseliov and Grand Duchess Olena Pavlovna. The chronological framework of his career advancement, ranks, from lieutenant of the Life Guards to the Governor of the Arkhangelsk province, Privy Councilor, Senator and member of the Council of the Minister of Internal Affairs are considered.