Українці – вихованці європейських університетів (середина та друга половина ХVІІІ ст.) - Грабовець, А.І. (Сіверщина в історії України, 2022)
Стаття присвячена висвітленню процесу отримання українцями в середині та другій половині ХVІІІ ст. вищої освіти у європейських вишах на прикладі гетьмана Кирила Розумовського і представників козацької старшини Я. Борсука, А. Гудовича, І. Гудовича, Г. Милорадовича, М. Милорадовича, П. Симоновського, В. Ханенка. Прослідковується типовість здобуття вищої освіти, яка проявилася в ідентичності «академічних поневірянь» українських студентів, отриманні настанов від рідних, виборі навчальних дисциплін. Подані матеріали окреслюють прагнення українців до якісної вищої освіти та особливості її отримання у європейських вишах ХVІІІ ст. як запоруки успішної кар’єри. Мета дослідження – комплексне вивчення та висвітлення процесу здобуття українцями в середині та другій половині ХVІІІ ст. вищої освіти у європейських вишах на прикладі гетьмана Кирила Розумовського і представників козацької старшини. Основне завдання цієї публікації – аналіз особливостей процесу отримання освіти Кирилом Розумовським, козацькою старшиною на основі історичних джерел та інформування з приводу її типовості. Наукова новизна полягає в здійсненому вперше комплексному узагальненні матеріалів щодо особливостей навчання Кирила Розумовського в європейських університетах. У статті використано принципи історизму, конкретності та об’єктивності, системності, опори на історичні джерела, історіографічної традиції. Застосовано методи: описовий, порівняльно-історичний, систематизації. Наявність на сучасному етапі обмеженої джерельної бази, яка містить матеріали стосовно закордонної освітньої подорожі гетьмана, не дає вичерпної інформації щодо питань освіченості Кирила Розумовського. Вивчення цієї теми дає змогу поглибити наявні відомості про освіту гетьмана та усвідомити її роль у подальшій державній діяльності як Кирила Розумовського, так і козацької старшини. Питання, які розглядаються, не розкриті автором повною мірою, а зазначена тематика потребує подальших наукових досліджень з метою повноцінного представлення життя та діяльності Кирила Розумовського в музейній експозиції. The article is devoted to a comprehensive study, research and coverage of the process of acquisition by Ukrainians higher education of the middle and second half of the 18th century in European universities on the example of Hetman Kyrylo Rozumovskyi and representatives of the Cossack officers Borsuk Ya., Hudovych A., Hudovych I., Myloradovich H., Myloradovych M., Symonovskyi P., Khanenko V. The article traces the typicality of higher education, which manifested itself in the identity of «academic wanderings» of Ukrainian students, instructions from relatives, the choice of disciplines. Kyrylo Rozumovskyi, having received his primary education in Ukraine and secular education in St. Petersburg, in March 1743 went to study in Germany and France for two years. During his educational travels, he successively changed three universities: Königsberg, Göttingen and Strasbourg, took lessons from famous professors, mastered French and German. Kyrylo Rozumovskyi was accompanied during the trip by G. Teplov, a mentor and associate professor at the St. Petersburg Academy of Sciences. According to the instructions of Hetman O. Rozumovsky’s older brother, it was with him that he had to consult in all matters and listen to his advice. Kyrylo Rozumovskyi returned from an educational trip in May 1745. The study of this topic allows to deepen the available information about the education of the hetman and to understand its role in the further state activity of Kyrylo Rozumovskyi. The materials presented in the article will also provide a broader understanding of the desire of Ukrainians for quality higher education and the peculiarities of obtaining it in European universities of the 18th century, as the key to a successful career.