Історик Микола Маркевич та його матеріали з історії Глухова ХVІІІ ст. - Мицик, Ю.А.; Тарасенко, І.Ю. (Сіверщина в історії України, 2022)
У статті розглядається незнаний раніше нарис з історії Глухова ХVІІІ ст. відомого українського історика та етнографа, поета М. Маркевича (1804–1860). Цей нарис являє собою джерельні матеріали, виявлені в архівних зібраннях, y т. ч. Глухова, які в своїй більшості не вціліли. Нарис зберігається у складі рукописного збірника в Інституті рукопису Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського. У статті встановлюється авторство збірника і нарису про Глухів, наводиться фрагмент спогадів Маркевича, що засвідчує це. The article examines a previously unknown essay on the history of Hlukhіv in the eighteenth century. of famous Ukrainian historian and ethnographer, poet M. Markevych (1804-1860). This essay is a source of material found in archival collections, including Hlukhiv, most of which have not survived. The essay is stored in the manuscript collection at the Institute of Manuscripts of the National Library of Ukraine. V. I. Vernadskyi. The article establishes the authorship of the collection and essay on the Hlukhіv, provides a fragment of Markevych’s memoirs, which testifies to this.