Своє / чуже ім’я (історико-культурні замітки про зміну імені) - Байбурин, А. (Народна творчість та етнологія, 2013)
У статті розглянуто процеси ім’янаречення, хрещення людини, випадки зміни імені та причини (власне бажання особистості, відповідність певному історичному періоду), офіційну регламентацію цього (у радянські часи та в сучасній Росії). Автор подає погляди респондентів щодо впливу імені на долю та життя людини; аналізує наслідки зміни імені (як росіянами, так і представниками інших національностей); констатує, що перейменування спричиняє перехід до іншої реальності, ідентичності. The article studies the issues of naming-christening processes, renaming cases and causes(personality’s volition, conformity to a certain historical period), as well as an official regulation process concerned (during the Soviet and modern Russian periods). The author gives the respondents’ opinions on how one’s name sways one’s destiny and life, analyzes the effects of renaming (among the Russians as well as the other nations’ representatives). He also states that a renaming entails a passage to another reality and identity.