Амазонки та «амазонство» в колективній пам’яті південноукраїнського степового соціуму (ХІХ – перша третина ХХ століття) - Кривоший, О. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Уперше у вітчизняній історіографії автор простежує еволюцію історичних поглядів на амазонок і «амазонство» в дискурсах вітчизняних істориків та колективній пам'яті пересічних людей південноукраїнського степового соціуму XIX – першої третини XX ст. й розглядає трансформацію авторських сюжетів про воєнну повсякденність жінок в залежності від історичних обставин. For the first time in native historiography, the author traces a historical evolution of views on Amazons and "Amazonism" in the collective memory of the Southern Ukrainian steppe society's ordinary people from the 19th to the early 20th centuries. The author also examines the transformation of plots about the everyday life of women in wartime depending on historical circumstances.