Початковий етап формування етнічних стереотипів у політичній культурі українців (впливи Степу) - Балушок, В. (Народна творчість та етнологія, 2013)
Українська історіографія традиційно вказує на руйнівний вплив степовиків на українську державно-політичну традицію, зокрема в часи Київської Русі. Водночас, ураховуючи, що український соціум виник і існував у постійному контакті зі степовиками, вони не могли не чинити різнобічного впливу на нього, включно зі стереотипами, що стали підґрунтям політичної культури. Постійні тісні контакти спочатку з іранцями, а потім з низкою тюркських спільнот формували стереотипи, які поступово лягли в основу політичної традиції українців нового типу. Мається на увазі козацька державність, що виникла дещо пізніше. The Ukrainian historiography traditionally points to a destructive impact of the steppe inhabitants on the Ukrainian public policy tradition, during the Kyiv Rus in particular. At the same time, if to takes into consideration that a Ukrainian society arose and subsists in a perpetual contact with the steppe inhabitants, the latter could not but exert a diverse influence upon the former, including the stereotypes which have laid the groundwork for a political culture. The permanent intimate contacts with the Iranians at first, and with quite a number of the Turkic communities later on, have formed the stereotypes which have gradually underbuilt a new type of Ukrainian political tradition, a Cossack state is implied.