Реставрація мозаїчного зображення "Розп’яття Христа" Трьох-Анастасіївської церкви у Глухові на тлі її історії - Жукова, С.П.; Маслюк, О.І. (Сіверщина в історії України, 2023)
У статті подана історія Трьох-Анастасіївської церкви у м. Глухові протягом трьох століть, починаючи від 1717 р. і до сьогодення. Робиться акцент на внесок родини Терещенків у розбудову міста у другій половині ХІХ ст., зокрема зведення і опорядження ТрьохАнастасіївського храму. На тлі втрат, які зазнала церква у ХХ ст., привернуто увагу до проблеми збереження її оздоблення шляхом реставрації мозаїчного зображення «Розп’яття Христа». Зроблено опис розп’яття, етапи та прийоми його реставрації. The article presents the history of the Three Anastasieva Church in Hlukhiv over three centuries, from 1717 to the present day. The article emphasizes the contribution of the Tereshchenko family to the development of the city in the second half of the nineteenth century, in particular the construction and decoration of the Three Anastasieva Church. Against the backdrop of the losses suffered by the church in the twentieth century, attention is shown to the problem of preserving its decoration by restoring the mosaic image of the Crucifixion of Christ. The description of the crucifixion, stages and methods of its restoration are given.