"Портфель екскурсовода" як візуальний ряд втрачених пам’яток культової архітектури на прикладі екскурсії "Храми Глухова" - Савицька, Л.І. (Сіверщина в історії України, 2023)
У статті автор на прикладі екскурсії «Храми Глухова» робить акцент на використання світлин та ілюстрацій із «портфеля екскурсовода» як комплексу засобів для покращення сприйняття об’єктів показу та посилення емоційного враження від почутого. Застосовуючи прийоми попереднього огляду глухівських церков та реконструкції подій, які відбувались біля них, гід послуговується «портфелем екскурсовода» як візуальним рядом втрачених пам’яток культової архітектури м. Глухова. In the article, the author uses the example of the tour «Temples of Hlukhiv» to emphasize the use of photographs and illustrations from the «guide's portfolio» as a set of tools to improve the perception of the objects of the tour and enhance the emotional impression of what was heard. Applying the techniques of preliminary inspection of Hlukhiv churches and reconstruction of events that took place near them, the guide uses the «guide's portfolio» as a visual series of lost monuments of religious architecture in Hlukhiv.