Огляд колекції фото кінця ХІХ – початку ХХ ст. із фонду Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського - Сулима, О.С. (Сіверщина в історії України, 2023)
У статті викладений огляд фотографічної колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відповідно до типології фотодокументів, прийнятої у закладі. Окремо проаналізовані портрети (індивідуальні, парні, групові), історичні типажі, репродукції, сюжетні (репортажні), видові фото, що зберігаються у музейних фондах. Увага зосереджена на світлинах кінця ХІХ – початку ХХ ст., що відображають період становлення фотографії як найдостовірнішого засобу документування різних аспектів суспільної дійсності. На конкретних прикладах продемонстроване значення та інформаційний потенціал музейних візуальних матеріалів для різних напрямків історичних досліджень. The article contains review of photo collection in the Vasyl Krychevsky Poltava Local Lore Museum according to the photo documents typology used in the establishment. Portraits (individual, double, group), historic types, reproductions, narrative (candid), viewing photos, preserved in the museum funds are analyzed separately. Special attention is paid to images of the late 19th – early 20th centuries that reflect period of photography appearing as most trustful instrument of documenting different aspects of social life. Information about authors and place of shooting are given. Summarized information about thematic gathering completing is presented. Meaning and informational potential of museum visual materials in different historical research direction are shown on the concrete examples.