Реалізація музичного хисту М.М. Неплюєва - Мірошниченко, Н.О. (Сіверщина в історії України, 2023)
У статті йде мова про виховний процес в чоловічій та жіночій аграрних школах, які заснував М.М. Неплюєв у своєму маєтку у с. Воздвиженське. Зокрема висвітлюється оригінальний підхід фундатора до просвітницької роботи у його навчальних закладах, де одними із основних завдань були культурний розвиток учнів та відродження їх духовно-морального стану. З’ясовується, що вагомий вплив на досягнення виховних цілей подвижника в його освітньому осередку чинили регулярні, професійні заняття музикою. Також у статті підкреслюється особиста прихильність М. Неплюєва до музичного мистецтва та його талант композитора-аматора. The article deals with the educational process in male and female agrarian schools, which were established by M.M. Nepliuiev on his estate in the village Vozdvyzhenske. In particular, the founder’s original approach to educational work in his educational institutions is covered, where one of the main tasks was the cultural development of students and the revival of their spiritual and moral state. It turns out that regular, professional music classes had a significant influence on the achievement of the educational goals of the ascetic in his educational cell. The article also emphasizes M. Nepliuiev’s personal passion for musical art and his talent as an amateur composer.